Chemistry

posted by .

Calculate the [h3o+] of the following polyprotic acid solution: 0.135 M H2CO3

  • Chemistry -

    k1 and k2 are far enough apart in H2CO3 that k2 can be ignored; therefore, treat this as a monoprotic acid with just k1.
    H2CO3 ===> H^+ + HCO3^-

    k1 = (H^+)(HCO3^-)/(H2CO3)
    Set up an ICE chart, substitute into k1 and solve for H^+.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. AP Chemistry

    A buffer solution contains .4mol of formic acid, HCOOH and a .6mol of sodium formate, HCOONa, in 1L of solution. Ka of formic acid is 1.8 x 10^-4. a) calculate pH b) if 100ml of this buffer solution is diluted to a volume of 1L with …
  2. chemistry

    A 0.942 M sample of carbonic acid, H2CO3, has a measured hydronium ion concentration of 6.36 ´ 10–4 M. Calculate the acid-ionization constant of carbonic acid. The equilibrium equation is: H2CO3(aq) + H2O(l) <--><--> …
  3. chemistry (acid-ionization constant)

    A 0.942 M sample of carbonic acid, H2CO3, has a measured hydronium ion concentration of 6.36 ´ 10–4 M. Calculate the acid-ionization constant of carbonic acid. The equilibrium equation is: H2CO3(aq) + H2O(l) <--><--> …
  4. Chemistry

    Calculate the [H3O+] of the following polyprotic acid solution: 0.145 M H3C6H5O3?
  5. chemistry

    Calculate the [H3O+] of the following polyprotic acid solution: 0.145 M H3C6H5O3?
  6. Chemistry

    1- Determine the [OH-] and pH of a solution that is .250 M in HCO-3 2- Calculate the [H3O+] and pH of each polyprotic acid solution: a) .125 M H2CO3 b) .125 M H3C6H5O7
  7. chemistry

    For 6.0*10^-2 M H2CO3, a weak diprotic acid, calculate the following values. Use ionization constants of H2CO3: Ka1=4.4*10^-7, Ka2=4.7*10^-11, as necessary. PART A: [H3O^+] M PART B: [HCO3^-] M PART C: [CO3^2-] M
  8. chemistry

    1)A solution has a [OH-] of 5.2 x 10-4. What is the [H3O+] in the solution?
  9. Chemistry

    Calculate the [H3O+] and pH of each polyprotic acid solution. (b) 0.116 M H3C6H5O7 I did part (a) just fine, but for some reason can't figure (b) out. Can someone help me with just the [H3O+] part to get me started?
  10. chemistry

    Calculate the concentration of all species in a 0.130M solution of H2CO3 Enter your answers numerically separated by commas. Express your answer using two significant figures. [H2CO3], [HCO?

More Similar Questions