Chemistry

posted by .

A 8.6 x 10^-3M solution of H3PO4 has a pH=2.30. What is Ka for H3PO4

  • Chemistry -

    H3PO4 has three ionization constants, k1, k2, and k3. Probably you mean to calculate k1.
    H3PO4 ==> H^+ + H2PO4^-2
    k1 = (H^+)(H2PO4^-2)/(H3PO4)
    Convert pH = 2.30 to (H^+). Assume (H2PO4^-2) is the same (almost true). Prepare an ICE chart, substitute and calculate k1. Post your work if you get stuck.

  • Chemistry -

    Ka = 1.8 X 10-4

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    An aqueous solution of phosphoric acid, H3PO4, contains 285 g H3PO4 in 400 mL solution, and has a density of 1.35 g/mL. Calculate a. the weight % H3PO4 in this solution. b. the concentration in mol/L of this solution
  2. chemistry

    a 10.0mL sample of an unknown H3PO4 solution requirs 112mL of 0.100 M KOH to completely react with the H3PO4. What was the concentrartion of the unknown H3PO4 solution?
  3. chemistry

    H3PO4 reagent solution in a lab is 85%pure.specific gravity of H3PO4 solution is 1.69.find out the normality of H3PO4.
  4. chemistry

    A 27.00 mL sample of an unknown H3PO4 solution is titrated with a 0.110 M NaOH solution. The equivalence point is reached when 25.78 mL of NaOH solution is added. What is the concentration of the unknown H3PO4 solution?
  5. chemistry

    A solution of 0.314M KOH is used to neutralize 10.0mL H3PO4 solution. H3PO4(aq) + 3KOH(aq) → K3PO4(aq) + 3H2O(l) If 29.3mL KOH solution is required to reach the endpoint, what is the molarity of the H3PO4 solution?
  6. chemistry

    A solution of 0.314M KOH is used to neutralize 10.0mL H3PO4 solution. H3PO4(aq) + 3KOH(aq) → K3PO4(aq) + 3H2O(l) If 29.3mL KOH solution is required to reach the endpoint, what is the molarity of the H3PO4 solution?
  7. chemistry

    A solution of 0.314M KOH is used to neutralize 10.0mL H3PO4 solution. H3PO4(aq) + 3KOH(aq) → K3PO4(aq) + 3H2O(lIf 29.3mL KOH solution is required to reach the endpoint, what is the molarity of the H3PO4 solution?
  8. Chemistry

    A 11.0-mL sample of an unknown H3PO4 solution requires 116mL of 0.140 KOH to completely react with the H3PO4. What was the concentration of the unknown H3PO4 solution (answer in M). H3PO4(aq) + 3KOH(aq) --> 3H2O(l) + K3PO4(aq)
  9. Chemistry

    A 5.00 mL sample of an aqueous solution of H3PO4 requires 43.2mL of 0.285M NaOH to convert all of the H3PO4 to Na2HPO4. The other product of the reaction is water. Calculate the molarity of the H3PO4 solution.
  10. chemistry

    What is the chemical equation that describes the complete neutralization of H3PO4 by NaOH?

More Similar Questions