Physics

posted by .

A 1500 kg truck travels at 30m/s. It faces a force of 400 N from air resistance, what is the car's average power output?

Is the answer 675 kw?If not please help me in any way you can,by showing the formula you used.

  • Physics -

    Regardless of the weight of the truck, the average power on a level road is wind resistance x velocity (neglecting engine piston and rolling friction, and transmission losses). That number is 30 x 400 = 12,000 W

    At that speed (67 mph), overcoming air resistance is where most of the power goes. 400 N (about 100#) sounds rather low for the air resistance of a truck at that speed.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. physics

    A truck engine transmits 28.0 { kW} (37.5 hp) to the driving wheels when the truck is traveling at a constant velocity of magnitude 60.0km/h( 37.3mi/h) on a level road. 1.Assume that 65% of the resisting force is due to rolling friction …
  2. physics

    A 1.50 multiplied by 103 kg car starts from rest and accelerates uniformly to 19.9 m/s in 11.6 s. Assume that air resistance remains constant at 400 N during this time. (a) Find the average power developed by the engine. 1 W (b) Find …
  3. physics

    A 1.50 103-kg car starts from rest and accelerates uniformly to 18.5 m/s in 11.3 s. Assume that air resistance remains constant at 400 N during this time. (a) Find the average power developed by the engine. 1 W (b) Find the instantaneous …
  4. Physics- PLEASE HELP

    A 2300. kg car starts from rest and accelerates uniformly to 24.0 m/s in 24.0 s. Assume that air resistance remains constant at 510 N during this time. Find (a) the net force on the car b) the average power developed by the engine?
  5. Physics!!!

    A 2300. kg car starts from rest and accelerates uniformly to 24.0 m/s in 24.0 s. Assume that air resistance remains constant at 510 N during this time. Find (a) the net force on the car b) the average power developed by the engine?
  6. Physics- Elena please help!

    A 2300. kg car starts from rest and accelerates uniformly to 24.0 m/s in 24.0 s. Assume that air resistance remains constant at 510 N during this time. Find (a) the net force on the car b) the average power developed by the engine?
  7. Physics

    A 1.50 ✕ 103-kg car starts from rest and accelerates uniformly to 19.3 m/s in 11.7 s. Assume that air resistance remains constant at 400 N during this time. (a) Find the average power developed by the engine. W (b) Find the …
  8. physics

    A 1.50 ✕ 103 kg car starts from rest and accelerates uniformly to 17.1 m/s in 12.7 s. Assume that air resistance remains constant at 400 N during this time. (a) Find the average power developed by the engine. W (b) Find the …
  9. Physics

    A 75.0-kg cross-country skier is climbing a 3.0o slope at a constant speed of 2.00 m/s and encounters air resistance of 25.0 N. Find his power output for work done against the gravitational force and air resistance. (b) What average …
  10. Physics

    A 75.0-kg cross-country skier is climbing a 3.0o slope at a constant speed of 2.00 m/s and encounters air resistance of 25.0 N. Find his power output for work done against the gravitational force and air resistance. (b) What average …

More Similar Questions