Math/Standard and scientific notation

posted by .

Express each measure in standard form.
(One more thing by the way you need this few prefixes)

Tera= 10 to the 12th power
Giga= 10 to the 9th power
Mega= 10 to the 6th power
Kilo= 10 to the 3rd power
Pico= 10 to the -12th power
Nano= 10 to the -9th power
Micro= 10 to the -6th power
Milli= 10 to the -3rd power

1. 4 Megahertz
Answer: 4*10 (To the 6th power)
Which equals 4000000

2. 82 Kilobytes
Answer: 82*10 (to the 3rd power)
Which equals 82000

3. 2.3 Micrograms
Answer: .0000023

Express each number in scientific notation
1. 24000
Answer: 2.4*10 (to the 3rd power)

2. 25000000
Answer: 2.5* 10 (to the 6th power)

3. 0.08
Answer: 8*10 (to the -2nd power)

4. 15.9
Answer: 5.9*10 (to the -1st power)

5. 1000000
Answer: 1.0*10 (to the 6th power)

6. 0.0000946
Answer: 9.46*10 (to the 4th power)

Evaluate each expression. Express each result in scientific notation and standard form.

1. (4 * 10(to the 2nd power)(1.5 * 10(to the 6th power)
Answer: 6*10(to the 8th power)

2. (7.8 * 10(to the -6 power)(1* 10(to the -2 power)
Answer: 8.8*10(to the -8 power)

Evaluate each expression. Express each result in scientific and standard notation.

1. 8* 10(to the 2nd power)
--------------------------
2* 10(to the -3rd power)
Answer: 800000

2. Find the product of (1.2 * 10(to the 5th power) and (5 * 10(to the -4th power) mentally.
Answer: 60

3. The mass of an orchid seed is 3.5 * 10 (to the -6th power) grams. Express 3.5 * 10(to the -6th power)
Answer: 0.0000035

4. Engineering notation is similar to scientific notation. However, in engineering notaioin, the powers of ten are always mulitiples of 3, such as 10(to the 3rd power), 10(to the 6th power), 10(to the -9th power), and 10 ( to the -12th power. For example: 240000 is expressed as 240 * 10(to the 3rd power). Express 15000 ohms in scientific notation and engineering notation.
Answer: SN: 1.5 * 10(to the 4th power)
EN: 1.5* 10(to the 3rd power)

5a.

32 * 10(to the fifth power)
Answer: 3200000

5B

284 * 10(to the third power)
Answer: 284000

5C

0.76* 10(to the -2 power)
Answer: 0.0076

5D

0.09 * 10(to the -3rd power)
Answer: 0.0009

  • Math/Standard and scientific notation -

    4. 15.9
    Answer: 5.9*10 (to the -1st power)
    I think
    1.59 * 10^1

  • Math/Standard and scientific notation -

    6. 0.0000946
    Answer: 9.46*10 (to the 4th power)
    I think
    9.46*10^-5

  • Math/Standard and scientific notation -

    2. (7.8 * 10(to the -6 power)(1* 10(to the -2 power)
    Answer: 8.8*10(to the -8 power)
    I think
    7.8 * 10^-8

  • Math/Standard and scientific notation -

    On the engineering notation, you did not do them to powers of three.
    Take 5c for example: 7.6*10^-3

    There is another way to express powers, often used on ascii keyboards, or else where powers are difficult.

    1.4*10^5 would be written as 1.4E5. In older times it was 1.4Exp5, and you see some older calculators around with an Exp or E key. This notation cameabout in the early days of IBM computers (and Fortran Language).

  • Math/Standard and scientific notation -

    1. 8* 10(to the 2nd power)
    --------------------------
    2* 10(to the -3rd power)
    Answer: 800000

    .9*10^5 = 9 *10^4 = 90,000

  • Standard and scientific notation -

    7.8*1o ^5 in standard notation

  • Mona shores MATH! -

    78

  • Math/Standard and scientific notation -

    780,000

  • Math/Standard and scientific notation -

    yygyggygg

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Algebra

    (3*10 to the second power)(1.5*10 the the negative fifth power) SCIENTIFIC NOTATION: 4.5*10 to the negative third power My question is what is the standard form I got 4500 but if I look closely at the problem I don't think that's possible …
  2. Algebra II

    The problem states: Saturn is approximately 1.4x 10 to the 9th power kilometers from the Sun. If light travels at approx. 3.0 x 10 to the 5th power kilometers per second, how long does it take light from the Sun to reach Saturn?
  3. Pre-Algebra

    Find each product or Quotient. Express using exponents. 1. The quotient of a to the 8th power and a to the 8th power?
  4. math

    find the greatest common factor and simplify your answer. 4v to the 7th power y to the 9th power and 16v to the 6th power x to the 8th power y to the 5th power.
  5. math

    simplify, 4v to the 7th power y to the 9th power and 16v to the 6th power x to the 8th power y to the 5th power.
  6. math

    4v to the 7th power y to the 9th power and 16v to the 6th power x to the 8th power y to the 5th power
  7. math

    translate the fact below from scientific notation to standard notation: A. 1.07 times 10 to the eighth power B. 7.07 times 10 to the second power C. 2.4 times 10 to the negative three power
  8. Math 8R - HW Qs. Check

    Write the product of (1.7 x 10 to the 9th power) x (1.4 x 10 to the 2nd power) in scientific notation My Answer - 2.38 x 10 to the 11th power am i correct and please reply this post
  9. Math

    Please help with the following questions: 1. write 12 million in scientific notation 2. Write 17,600 in scientific notation 3. write 1.2 * 10 to the fourth power in standard form 4. write 5 * 10 to the sixth power in standard form
  10. algebra 1

    write in scientific notation and standard form. (1.9x10 to the second power)times (4.7x10 to the 6th power) how do you do this?

More Similar Questions