Chemistry

posted by .

Ammonia has the formula NH3. Household ammonia is a dilute aqueous solution of NH3 . Aqueous ammonia is a base that can neutralize acids.

If 18.4mL of 0.800 M HCl solution are needed to neutralize 5.00 mL of a household ammonia solution, what is the molar concentration of the ammonia?

  • Chemistry -

    Moles HCl=MolesAmmonia
    Molarity*Volume=
    .8*.0184= ?? Moles

    Molar concentrationAmmonia = above moles/.005

  • Chemistry -

    Are you saying that the molar concentration is .005

  • Chemistry -

    Nevermind I figured it out with your help. The answer was 2.94. Thank you so much!

  • Chemistry -

    Do you think you know how to figure out this one:
    Sorry about that

    The chemical 5-amino-2,3-dihydro-1,4-phthalazinedione, better known as luminol, is used by forensic scientists in analyzing crime scenes for the presence of washed-away blood. Luminol is so sensitive that it can detect blood that has been diluted 10,000 times. A basic solution of luminol is often sprayed onto surfaces that are suspected of containing minute amounts of blood.

    Luminol has a molecular weight of 177g/mol


    The forensic technician at a crime scene has just prepared a luminol stock solution by adding 14.0 of luminol into a total volume of 75.0 mL of H2O.

    1. What is the molarity of the stock solution of luminol?
    ANSWER:molarity of luminol solution =1.05 M

    2.Before investigating the scene, the technician must dilute the luminol solution to a concentration of 6.00×10−2 . The diluted solution is then placed in a spray bottle for application on the desired surfaces.

    How many moles of luminol are present in 2.00 L of the diluted spray?
    ANSWER: moles of luminol =0.120

    3.What volume of the stock solution (Part A) would contain the number of moles present in the diluted solution (Part B)?

    Answer: needs to be in mL and i cant figure it out. Can someone please help

  • Chemistry -

    I've responded to your multiple post multiple times.

  • Chemistry -

    just times your liter answer by 10^3 =)

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    If 18.8mL of 0.800M HCL solution are needed to neutralize 5.00mL of a household ammonia solution, what is the molar concentration of the ammonia?
  2. chemistry

    What volume (L) of an aqueous solution that is 24.00 % by mass ammonia (NH3) and has a density of 0.910 g/mL must be taken to obtain 61.2 g of ammonia (NH3) ?
  3. Chemistry

    A 51.46 mL sample of an ammonia solution is analyzed by titration with HCl. The reaction is given below. NH3(aq) + H+(aq) NH4+(aq) It took 38.57 mL of 0.0984 M HCl to titrate (react completely with) the ammonia. What is the concentration …
  4. Chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  5. chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  6. Chemistry

    Calculate the volume of 1.78M sulfuric acid that would be needed to neutralize 62.4 mL of a 2.09 M aqueous ammonia solution. The equation for the reaction is H2SO4(aq) + 2 NH3(aq) ---> 2 NH4(aq)+ SO4 ^-2 (aq)
  7. Chemistry

    in an experiment, ammonia gas, NH3(g) was bubbled through distilled water. Some of the dissolved ammonia gas, NH3, reacted with the water to form the aqueous ammonia ions, NH4. When red litmus paper was placed in contact with the aqueous …
  8. chemistry

    Suppose that 2.25 grams of CuSO4 are dissolved in 930 mLs of 0.30 M ammonia. What concentration (Molarity) of Cu2+ ion is expected to be free in the aqueous solution and not bound to ammonia in the complex ion Cu(NH3)42+?
  9. Chemistry

    25 ml of cloudy ammonia solution is added to a 250 ml Erlenmeyer flask. 50 ml of .1 M HCl is then immediately added to the flask, which reacted with the ammonia in the solution. Next, the solution was titrated with .025 M NaOH to neutralize …
  10. Chemistry - Science (Dr. Bob222)

    Ammonia is a weak base with a Kb of 1.8 x 10-5. A 100.0 mL sample of 0.13 M aqueous solution of ammonia (NH3) is mixed with 87 mL of 0.15 M solution of the strong acid HCl, calculate the pH of the final solution. A) 2.9 B) 11.1 C) …

More Similar Questions