Western Civilization

posted by .

I have five questions asked here. Feel free to answer just one of them, only, please use the numbering system I have set up here. Thanks so much!

1. Why do you think World War Two erupted so soon after World War One, which was supposed to have been “The War to End All Wars”? Consider at least two
possible causes in answering this question.

2. Connect the causes and events of the World War One (1914-1918) to two of the
following concepts: 1) Industrialism, 2) Nationalism, 3) Imperialism. Which of
those ideas do you believe better defined the war? Why / How?

3. Why did the Soviet Union and the United States, WWII allies, mistrust each other so fundamentally after the Second World War ended? What do you believe was
the main reason for that mistrust and why?

4. Adolf Hitler’s Nazi Party grew, to some extent, out of nineteenth century German nationalism. At the same time, V.I. Lenin’s Bolshevik Party derived its ideas from nineteenth century Marxist socialism. Explain what these two
transformations tell us about politics in the early-to-middle twentieth century.

5. Moisés Naím, in his book Illicit, argues that the twenty-first century carries with it a new set of challenges for the Western world. Based on a topic of your choice
that we have covered this semester, do you think the difficulties Naím brings up are milder or more severe than others that the so-called ‘West’ has faced in the
past?

  • Western Civilization -

    Feel free to answer... ??

    Please keep in mind that no one is here to do your work for you. Once you have your thoughts written up, feel free to re-post, and someone here will be happy to comment on your ideas.

  • Western Civilization -

    Thank you, come again!

  • Western Civilization -

    Jarrod seems like a . . . to me. Fill in the ellipsis.

  • Western Civilization -

    1. As expressed in your readings, which of these statements best expresses the crucial paradox of the
    twentieth century?
    A. Human life is disregarded as nations seek global security.
    B. War in the name of liberty leads to tyranny.
    C. Human life is devalued in exchange for freedom.
    D. A war for ideals inevitable corrupts those ideals.
    Answer: A
    2. During China's Cultural Revolution, the intellectuals were persecuted because they
    A. were perceived as being too democratic.
    B. embraced Western ideology and scholarship.
    C. introduced radical change to the great traditions.
    D. were the carriers of the great traditions.
    Answer: c
    3. At the 1939 New York World's Fair, the Tomorrow Town failed to generate the kind of interest it was
    intended to because it
    A. wasn't advertised well enough.
    B. consisted of only futuristic exhibits.
    C. wasn't geared to the average citizen.
    D. was poorly organized.
    Answer: b
    4. Winston Churchill's speech, "The Sinews of Peace," became known as the _______ speech.
    A. "Cold War"
    B. "Iron Curtain"
    C. "Victory"
    D. "United Nations"
    Answer: A

    5. After World War II, Winston Churchill argued that the United Nations should be
    A. controlled by the United States government.
    B. given control of all atomic weapons.
    C. allowed to attack communist states.
    D. given an armed force.
    Answer: A

    6. In Churchill's speech, he said that a special relationship between the United Sates and the British
    Commonwealth states would
    A. give a new voice to the poor of the world.
    B. would lead to a universal principle of common citizenship.
    C. delay the development of a more peaceful world order.
    D. be vital to the development of a more peaceful world.

    7.Answer: B
    According to Hilberg, after World War II, any Jew, anywhere in the world, who would have been
    eligible for extermination in Germany in 1942 was commonly identified as a member of a community of
    A. the condemned.
    B. race.
    C. fate.
    D. faith
    Answer: C
    8. In World War I, Germany forged an alliance with Turkey to avail itself of Turkey's
    A. military strength.
    B. geographical location.
    C. armaments stockpile.
    D. English-made battleships.
    Answer: A

    9. What two "giant marauders" did Winston Churchill identify in his famous speech?
    A. War and tyranny
    B. Poverty and privation
    C. War and injustice
    D. Tyranny and faithlessness
    Answer: C
    10. Post-war Germany's response to the Holocaust was to
    A. distance themselves from it.
    B. attempt reparations
    C. try to justify it.
    D. to claim it never happened.
    Answer: D
    11. What event set World War I into motion?
    A. Turkey's attacking Russian cities along the Black Sea
    B. The assassination of the heir to Austria-Hungary's throne
    C. Britain and France's attacking Germany's ally, Turkey
    D. Germany's seeking a treaty with Turkey
    Answer: A

    12. Lihua told her interviewer that the Chinese must "eat bitterness." What was the context of her
    comment?
    A. She was comparing life in Peking with life in her rural village.
    B. She was referring to the lies of the Communist government.
    C. She was comparing life in China before and after the Communist victory of 1949.
    D. She was referring to the inadequate diet of the Chinese people.
    Answer: B
    13. At Gold Mountain, during Mao's Great Leap Forward, how did a government ministry feel that the
    peasants could increase their supply of fertilizer?
    A. Human waste could be gathered and used as fertilizer.
    B. They could sell locally mined coal to earn money for buying fertilizer.
    C. The peasants could trade their agricultural produce for fertilizer.
    D. The peasants could cut down and burn trees, then spread the ash over the fields.
    Answer: A

    14. In the view of Gardner Harding, which of these exhibits conformed best to the spirit of the New York
    World's Fair?
    A. Communications exhibit
    B. Pottery exhibit
    C. Maritime exhibit
    D. House Furnishings building
    Answer: C
    15. In his 1992 speech, what did Gorbachev say should be done to the United Nations?
    A. Its charter should be rewritten.
    B. Its membership should be limited.
    C. Its membership should be expanded.
    D. It should be abolished.
    Answer: A

    16. According to the reading, the 1939 New York World's Fair exceeded all other world fairs in
    A. attendance.
    B. revenue.
    C. technological exhibits.
    D. international participation.
    Answer: B
    17. The United States' victory in the Cold War was largely due to its
    A. stronger military.
    B. possession of nuclear weapons.
    C. stronger economy.
    D. larger stockpile of weapons.
    Answer:D
    18. A ________ military mission, sent to Turkey in 1913 to reorganize that nation's army, provoked
    furious resentment in Russia.
    A. German
    B. Belgian
    C. British
    D. French
    Answer: B
    19. What was the effect of the passing of the Nuremberg laws?
    A. Judaism was made illegal and punishable by imprisonment.
    End of exam
    B. German Jews' rights and citizenship were revoked.
    C. The Nazi party was allowed to operate openly.
    D. A German dictatorship was instated.
    Answer: A

    20. After World War II, the Jewish population did not demand revenge on Germany because they
    A. were trying to assimilate in their societies.
    B. couldn't do so because of their religious beliefs.
    C. were afraid of drawing attention to themselves.
    D. didn't want to reopen the wound.
    Answer: C

  • Western Civilization -

    please check my homework thanks

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. are these correct

    Here is the questions it says to simplify: xyy^2 x^3 and here is the answer x^4 y^3 ---------------------------- here is another one m^3 pmxm^2 x^3 p^5 and here is the answer m^6 p^6 x^4 ---------------------------- and here is another …
  2. Pre-Algebra

    One edition of Alice's Adventure in WonderLand has 352 pages.How Many 4's were used in the number of pages?
  3. Math Please Help me!!!

    3x^2+17x+10 *You have to factor completley but I don't know how too.Please help.! (3x+2 )(x + 5) Factoring asks this question: what two factors of 10 add to 17 when one is multiplied by three?
  4. World Studies

    Why was the Civil War important? Why was World WarII important?
  5. post World War II

    Discuss the effets of World War II; historians and other scholars have commonly spoken of "postwar American society." How was society diffrent after the war that before?
  6. ss

    can somebody help me pick out key topics for the begginning of the cicil war Best thing to do with stuff like this, since you already have a textbook, is learn how to scan for the information. Look through and see if you have titles …
  7. History

    Thank you for using the Jiskha Homework Help Forum. In addition to the site for the book, here is a site for the film, made in 1930: http://www.filmsite.org/allq.html If you go to: http://www.Netflix.com and enter "All Quiet On The …
  8. Banking & Money

    Couple questions here... "Under fixed exchange rates," A. The Free Market is the major determinant of the exchange rate. B. Official government transactions maintained the agreed-upon exchange rate by buying and selling foreign exchange. …
  9. Socials - World War I

    Hey, could someone please give me some documentary links telling about the world war I?
  10. Western Civilization/ Social Science

    How has the two world wars, The Cold War and the Computer Revolution reduced the global economic clout of the Western European Atlantic powers and the U.S.

More Similar Questions