Posted by **Larry** on Saturday, January 12, 2013 at 5:04pm.

Phil is making a 40-kilometer canoe trip. If he travels at 30 kilometers per hour for the first 10 kilometers, and then at 15 kilometers per hour for the rest of the trip, how many minutes more will it take him then if he travels the entire trip at 20 kilometers per hour?

- math -
**noname**, Saturday, January 12, 2013 at 6:16pm
>he travels at 30 kilometers per hour for the first 10 kilometers

It takes 10/30 = 1/3 hour = 20 minutes

>at 15 kilometers per hour for the rest of the trip

The rest of the trip = 40-10=30km,

which takes 30/15=2 hours

So, in total the first option takes 2 hours and 20 minutes or 2 1/3 hours.

The second option:

>he travels the entire trip at 20 kilometers per hour

40/20=2 hours

>how many minutes more will it take

2 1/3 - 2 =1/3 hour = 20 minutes

see you at ascii_org_ru

- math -
**Steve**, Saturday, January 12, 2013 at 6:17pm
time = distance/speed

10/30 + 30/15 = 2 1/3

40/20 = 2

so, it takes 1/3 hour (20 minutes) more.

## Answer This Question

## Related Questions

- math - Phil is making a 40-kilometer canoe trip. If he travels at 30 kilometers ...
- math - Phil is making a 40-kilometer canoe trip. If he travels at 30 kilometers ...
- math - Phil is making a 40-kilometer canoe trip. If he travels at 30 kilometers ...
- MATH - Andrea made a car trip of 440 Kilometers. She averaged 54 Kilometers per ...
- math - Andrea made a car trip of 440 Kilometers. She averaged 54 Kilometers per ...
- Math/Algebra - Delivery company charges $10 plus 40ยข per kilometer or part of a ...
- Math - a woman drives to work and averages 70 kilometers per hour for the trip. ...
- Math - Two airplanes leave St. Louis at the same time and fly in opposite ...
- Math - Two airplanes leave St. Louis at the same time and fly in opposite ...
- math - two horses gallop off in the sam direction. Trigger travels25 kilometers ...

More Related Questions