Post a New Question

Math

posted by on .

Q) Hasan buys two kinds of cloth materials for school uniforms, shirt material costs him Rs 50 per metre and trouser materia l costs him Rs 90 per meter. For every 2 meters of the trouser material he buys 3 meters of shirt material. He sells that material at12% and 10% profit respectively. His total sale is Rs36,660. How much trouser material did he buy?

  • Math - ,

    profit on shirt material: 10% of 50 = 5.00/meter
    profit on trouser: 12% of 90 = 10.8/meter

    If he buys s meters of shirt, t meters of trouser, then

    2s = 3t
    1.10s + 1.12t = 36660

    Hmmm. I expected to get integer values, but did not. Better check my math and the problem.

  • Math - ,

    hi in which standard r u , its just a simple sum , that means a very stupiod person is trying it out , but well i am the topper of the class i know this question well i am neha

  • Math - ,

    hasan buys two kinds of cloth material for school uniforms,shirt material that cost him RS50 per meter and trouser material that costs him RS 90 per meter.for every 3 meters of shirt meateril he buys 2 meters of the trouser material.He sells the materials at 12% and 10% profit respectively .His total sale is RS 36,600. how mach trouser material did he bey?

  • Math - ,

    Cost of 1m shirt material=Rs50
    Cost of 1m trouser material=Rs90
    Let Has an buys shirt material =3x
    Hasan buys trouser material =2x
    Cost of shirt material cloth=Rs50×3x=150x
    Cost of trouser material cloth =Rs90 ×2x=150x
    S.P. of shirt material =C.P.×(100+P%)÷100
    =150x×(100+12%)÷100
    =150x×112÷
    =168x
    S.P. of trouser material=C.P.×(100+P%)÷100
    =180x×(100+10%)÷100
    =180x×110÷100
    =198x
    Total Sale =36600
    =168x +198x=36600
    =366x=36600
    =×=100
    =Hasan buys trouser material =2x
    =2×100
    =200metre

  • Math - ,

    Let measure of shirt material be 3x and measure of grouse be 2x.
    Cost of 3xm shirt material= 3x×50=150x
    Cost of 2xm grouse material= 2x×90=180×
    Selling price of the shirt material=150x×112/100
    Selling price of the trouser material=180x×110/100
    Total selling price=150×112/100+180x×110/100=36600=366x=36600/360=100
    Trouser material he buyed=2×100=200

Answer This Question

First Name:
School Subject:
Answer:

Related Questions

More Related Questions

Post a New Question