Posted by **wan** on Saturday, August 18, 2012 at 8:00am.

john and tom race around a circular track,divided like the face of a clock,into 12 sections.if john gives tom 4 sections start in advance and runs half as fast as tom.at what point on the track will he overtake tom

- math -
**Reiny**, Saturday, August 18, 2012 at 8:54am
When they meet,

let the number of laps covered by John (the slower) be n

So number of sections covered by John = 12n

In that same time, Tom has covered 12n-4 sections

Time = distance/rate

Tom's time = 12n/2

John's time = (12n-4)/1

12n/2 = 12n-4

6n = 12n-4

6n=4

n= 2/3

He will catch him at the 8 section mark of the first lap

Tom's time = 12n/2 = 6n = 6(2/3) = 4 units of time

John's time = (12n-4)/1 = 12(2/3)-4 = 4 units of time ----- ✔

Tom's rate = Tom's distance/4 = 8/4 = 2 units of distance/units of time

John's rate = 4/4 = 1 unit of distance/time ---- ✔

- math -
**wan**, Sunday, August 19, 2012 at 9:43pm
this is a little bit hard,still not understand

## Answer This Question

## Related Questions

- math - In a motorcycle race, one lap of the course is 650 m. At the start of the...
- math - In a motorcycle race, one lap of the course is 650 m. At the start of the...
- English - 1. He has as many books as Tom. 2. He has as much money as Tom. 3. He ...
- maths - sarah, tom and johns were all friiends. sarah and john were surprised to...
- English - 1. He is less tall than Tom. 2. Tom is taller than he. 3. He is less ...
- math - Let AB be a diameter of a circular track. Tom starts from point A running...
- Math - Tom can complete 5 laps of a race track in 15 minutes. Mark can finish 10...
- ENGLISH - In which sentence is race used as a noun? A. Tom will race with four ...
- English - 1. Tom, answer the phone. 2. Tom, get the phone. 3. Tom, receive the ...
- maths - tom and jerry travel from bedok to jurong, a distance of 34km. tom is ...

More Related Questions