Post a New Question

physics

posted by on .

a train starts from rest and accelerates uniformly at 100m/min^2 for 10 min.then it maintains a constant velocity for remaining 20 min.brakes are applied and train uniformly retards and comes to rest in next 5 min.
a)the maximum velocity reached
b)the retardation in last 5 min
c)total distance traveled
d)the average velocity of the train.

  • physics - ,

    a. V = Vo + at
    V = 0 + 100m/min^2 * 10min = 1000 m/min


    b. a=(V-Vo)/t=(0-1000) / 5=-200m/min^2

    c. d1 = 0.5a*t^2 = 50*10^2 = 5000 m.
    d2 = 1000m/min * 20min = 20,000 m.
    d3 = Vo*t + 0.5a*t^2
    d3 = 1000*5 + (-100)*5^2 = 2500 m.

    d1+d2+d3 = 5000 + 20000 + 2500=27,500 m
    = Tot. dist. traveled.

    d. T = t1 + t2 + t3 = 10+20+5 = 35 Min.
    Va=(d1+d2+d3)/T=27,500m/35min=786 m/min
    = Average velocity.

Answer This Question

First Name:
School Subject:
Answer:

Related Questions

More Related Questions

Post a New Question