Posted by PLEASE NEED HELP on Thursday, March 29, 2012 at 11:05pm.
Flying with the wind, a pilot flew 600 mi between two cities in 4 h. The return trip against the wind took 5 h. Find the rate of the plane in calm air and the rate of the wind. Please show work. thanks

algebra  Anonymous, Friday, March 30, 2012 at 11:45am
Distance (times) rate (times) time
Let p represent the speed of the plane in still air
Let w represent the speed of the wind
600= (p+w)(4)
600= (pw)(5)
600 divided by 4= 150= p+w
600 divided by 5= 120= pw
150+120= 270=2p
 
divide 2 2
=135 =p
p+w= 150
135+w= 150
135 135

w = 15
The speed of the plane in still air is 135 mph.
The speed of the wind is 15 mph.