Posted by **Da S** on Monday, March 26, 2012 at 9:32am.

Mrs Leong took 1 hour to drive 1/5 of a journey from village R to village S.she drove the remaining 180km in 4hr. A) what was Mrs Leong's speed for the first part of the journey? B) how long did she take to travel the whole journey? C) find Mrs Leong's average speed for the whole journey

- Math -
**Reiny**, Monday, March 26, 2012 at 10:00am
let the total distance be x km

her speed for first part = (1/5)x/1 km/h = x/5 km/h

speed for second part = 180/4 = 45 mph

remaining distance = x - (1)(x/5) = 4x/5

so, 4(45) = 4x/5

180 = 4x/5

4x = 900

x = 225

the total trip was 225 km

her speed in the first part = x/5 = 225/5 = 45 km/h

the whole trip took 5 hrs

average speed for whole trip was 225/5 = 45 km/h

check:

whole trip = 225 km

first part = 225-180 = 45 km

1/5 of 225 = 45 km, check!

speed = 45/1 = 45 km/h , check!

second part of trip = 180 km

speed = 180/4 = 45 km/h

total time = 1 + 4 = 5 hrs/, check!

average speed for whole trip = 225/5 = 45 km/h

## Answer this Question

## Related Questions

- Math - Mr Thomas took 2hr to drive from Tokyo to Osaka.He then took another 4hr ...
- MATHS!!! - Calvin was making a trip to the University of Chicago. When he drove ...
- Math - A woman drove a distance of 100km/h, on the journey she drove 10km/h ...
- maths - 2% of the village died due to an epidemic. A panic set in, during which ...
- math - It takes Mrs. Brown exactly 3 hours and 30 minutes to drive from her home...
- math - Hannah took a trip yo visit her cousin. She drove 120 miles to reach her ...
- Math - Paul drove from his house to work at an average speed of 40 miles per ...
- math - Carl drove from his house to work at an average speed of 35 miles per ...
- Math - Our teachers are having a toy drive. Mrs. A collected 10 more toys than ...
- maths - The distance between 2 town x and y, is 50km.alan drive from x to y at ...

More Related Questions