Posted by **Ruby** on Saturday, November 5, 2011 at 8:47am.

Mrs Li bought some oranges. She gave 1/2 of them to her sister, 1/4 of the remainder to her neighbour, 3/5 of those left to her children and had 6 left in the end. How many oranges did Mrs Li buy? Explain your workings

- Math -
**tchrwill**, Saturday, November 5, 2011 at 9:17am
If she had 6 left after giving 3/5 to her children, she had 6/(2/5) = 15 to start.

If she had 15 left after giving 1/4 to her neighbors, she had 15/(3/4) = 20 to start.

If she had 20 left after giving 1/2 to her sister, she had 20/(1/2) = 40 to start out with in the first place.

Check:

40 - 20 = 20

20 - 5 = 15

15 - 9 = 6

Everybody is happy.

Alternatively:

X - X/2 = X/2

X/2 - (X/2)(2/5) = 3X/8

3X/8 - (3X/8)(3/5) = 6X/40 = 6

6X = 240 or X = 40.

## Answer This Question

## Related Questions

- 5th grade - Please, someone help me ,I don't know how and what to do to find the...
- singaporean math ratio - Alex spent 3/7 of his money. He gave 1/4 of the ...
- MATH - Henry had x oranges. he gave 12 to his sister and 6 fewer to his friend. ...
- math - Alex spent 3/7 of his money. He gave 1/4 of the remainder to his sister. ...
- maths - PLS HELP!!!! Some children were sharing oranges. If each child took 3 ...
- Maths - Some children were sharing oranges. If each child took 3 oranges, there ...
- math - K bought some marbles and gave half of them to L. bought some stamps and ...
- math - A grocer sell 84 oranges in one day. At the end of the day, the grocer ...
- algebra - mrs scott bought some silk at $29.50 a yard and had $12 dollars left. ...
- Maths - Can someone help me with this... Mr and Mrs Lim went shopping with a ...

More Related Questions