Sta je gravitacioni potencijal,jacina polja?

Не.

То је рад да се пресели у то место у гравитационом пољу.

(In English)

No, the gravitational potential is not the field strength. It is the work required to reach that location in the gravitational field, starting from somewhere else.

Шта је гравитационог потенцијала, јачина поља?

Sra

Gravitacioni potencijal je fizička veličina koja opisuje potencijalnu energiju koju ima jedinica mase na određenoj tački u gravitacionom polju. Može se zamisliti kao "stepenica" na kojoj se nalazi tačka mase, gde je svaka stepenica određena njenim visinskim položajem. Što je tačka više na "stepenici", to ima veću potencijalnu energiju.

Jacina polja, s druge strane, opisuje snagu ili intenzitet gravitacionog polja na određenoj tački. To je vektor koji ukazuje na smer i jačinu gravitacione sile koja deluje na telo. Jacina polja se obično označava sa "g" i meri se u metrima po sekundi na kvadrat (m/s^2).

Da bismo izračunali gravitacioni potencijal ili jačinu polja, koristimo Newtonov zakon gravitacije. Prema zakonu gravitacije, gravitaciona sila F između dve mase (M i m) je direktno proporcionalna njihovim masama, a obrnuto proporcionalna kvadratu rastojanja (r) između tačaka masa. Formula za gravitacionu silu je:

F = G * (M * m) / r^2

G predstavlja gravitacionu konstantu koja ima vrednost 6.67430 × 10^-11 N m^2/kg^2.

Da bismo dobili gravitacioni potencijal (V) na nekoj tački, delimo gravitacionu silu (F) sa masom tačke (m) i množimo sa negativnom vrednošću konstante gravitacije (G):

V = -G * M / r

Da bismo izračunali jačinu polja (g) na nekoj tački, delimo gravitacionu silu (F) sa masom tačke (m):

g = F / m

Ove formule nam omogućavaju da izračunamo gravitacioni potencijal i jačinu polja na određenoj tački u gravitacionom polju.