Posted by **Angel** on Thursday, April 7, 2011 at 4:39pm.

i never can do word problems....please help... i got 7 of them.....these are word for word

1)

Larry is 8 yrs older than his sister.In 3 yrs, hr will be twice as old as she will be then.how old is each now?

2)

Jennifer is 6 yrs older than Sue. in 4 yrs, she will be twice as old as Sue was 5 yrs ago. Find their ages now.

3)

Adam is 5 yrs younger than Eve. In 1 yr, Eve will be three times as old as Adam was 4 yrs ago. Find their ages now.

4)jack is twice as old as Jill. In 2 yrs, Jack will be 4 times as old as Jill was ( uears ago. How old are they now?

5)

four yrs ago, Katie was twice as old as Anne was then. In 6 yrs, Anne will be the same age that Katie is now How old is each now?

6)

five yrs ago, Tom was one third as old as his father was then. In 5 yrs Tom will be half as old as his father will be then. Find their ages now.

7)

Barry is 8 yrs older than sue. In 4 yrs, she will be twice as old as Sue was 5 yrs ago. find their ages now.

- math -
**Henry**, Saturday, April 9, 2011 at 1:08am
1. Larry's sister = X yrs old.

Larry = (X+8)yrs old.

In 3 yrs:

Larry = X+11.

Sister = X+3.

X+11 = 2(X+3),

X+11 = 2X+6,

X-2X = 6-11,

-X = -5,

X = 5yrs = sister's age.

X+8 = 5+8 = 13YRS = Larry's age.

2. Sue = X yrs old.

Jennifer = (x+6) yrs old.

X+10 = 2(X-5),

X+10 = 2X-10,

X-2X = -10-10,

-X = -20,

X = 20 yrs = Sue's age.

x+6 = 20+6 = 26 yrs = Jennifer's age.

3. Eve = X yrs old.

Adam = (X-5) yrs old.

X+1 = 3(X-5-4). Solve for X.

4. Jill = X yrs old.

Jack = 2x yrs old.

4(x-7) = 2x+2. Solve for x.

5. 4 yrs ago: Anne = x yrs old; Katie = 2x yrs old.

NOW: Anne=(x+4)yrs old; Katie = (2x+4)

yrs old.

x+10 = 2x+4.

x-2x = 4-10,

-x = -6,

x = 6.

x+4 = 6+4 = 10yrs = Anne's age.

2x+4 = 2*6 + 4 = 16 yrs = Katie's age.

6. 5yrs ago: Tom's father = x yrs old.

Tom = x/3 yrs old.

NOW: Tom's father = (x+5)yrs old.

Tom = (x/3+5)yrs old.

5yrs from now:

(x/3+10) = (x+10)/2 = (x/2)+5,

(x/3)+10 = (x/2)+5,

x/3-x/2 = 5-10 = -5,

Multiply both sides by 6:

2x-3x = -30,

-x = -30,

x = 30.

x+5=30+5 = 35 yrs = Tom's father's age.

x/3+5 = 30/3 + 5 = 15yrs = Tom's age.

7. NOW: Sue = x yrs old.

Barry = (x+8)yrs old.

4 yrs from now:

x+12 = 2(x-5). Solve for x and (x+8).

;

## Answer This Question

## Related Questions

- 9th grade math word problems - i never can do word problems....please help... i ...
- word problems - I can never do word problems...please help!!!! Larry is 8 yrs ...
- Math - Let x equal the age, in human years, for a dog that is 2 years old or ...
- Algebra - Let x equal the age, in human years, for a dog that is 2 years old or ...
- Geometry - Let x equal the age, in human years, for a dog that is 2 years old or...
- Algebra - Let x equal the age, in human years, for a dog that is 2 years old or...
- Math - Barry is 6 yrs old.Larry is twice as old as Barry.Terry is the same ...
- math - L is 3 times as old as D, who is five yrs older than C. If in 18 years L ...
- Math - Patel is 5 yrs older than sam. In 2 yrs time,Patel will be twice as old ...
- Maths - Fred is 10 yrs older than Ted. In 3 yrs time Fred will be 3 times as old...

More Related Questions