Posted by April on Monday, February 28, 2011 at 2:59pm.
This problem deals with TRADE & CASH DISCOUNTS. PLEASE HELP!!! I'm not sure which equation to use for some of the problems. THANK YOU!
Misuse and abuse of trade discounts infringe on fair trade laws and can cost companies stiff fines and legal fees. One way to avoid misuse is to estblish the same discount for everyone and give rebates based solely on volume. Image Manufacturing, In., uses this policy for equipment sales to companies that develop photographs. For example, one developing machine component, a special hinge, sells for about $3 to a company buying 15,000 pieces per month. In an effort to run more costefficient large jobs and capture market share, Image Manufacturing will give an incentive for higher volume. It offers a 5% rebate on orders of 20,000 pieces per month. or 1718 cents apiece rebate for orders of at least 22,000 pieces per month. The increased volume needed for rebate is determined by market research that tells Image Manufacturing factors such as the volume a customer is capable of ordering per month, the volume and cost of the same part a customer currently buys from other suppliers. The rebate amount is determined by Image Manufacturing's profit margin and the company's ability to acquire sufficient raw materials to produce large volumes without raising production costs. In some industries this is called a billback because the buyer receives credit toward the next order rather than a rebate check.
1. Suppose Photo Magic orders 15,000 hinges per month form Image Manufacturing at $3 each, which is about half of what they buy each month from other suppliers. If they move 5,000 pieces per month from another company to Image Manufacturing, what will be their rebate on the total order? What will be the discounted cost per price?
20,000($3) = $60,000
With the 5% discount = ($3)(.95)=$2.85/piece
20,000(2.85)=$57,000
$60,000$57,000 = $3,000
Answers:
REBATE = $3,000 & Cost/Piece= $2.85
2. If Photo magic increases its order to 22,000 pieces per month and negotiates an 18 centperpiece trade discount, what will be the rebate? What is the percent of the discount? How did you get the answer?
22,000($3)=$66,000 22,00015,000=7,000
7,000(.18)=$1260 $66,000$1260=$64,740
64,740/66,000=.98 .98/100=9.8%
Answers: Rebate=$1260 & Discount 9.8%
3. If Photo Magic also receives a 1/2% cash discount (10 days, net 30), calculate the cash discount and total rebate on a 30,000piecepermonth order, and then find the net price. The cash discount of 1/2% is allowed to be taken on total purchase before the rebate is applied. How did you calculate your answer?
$3(.95)=$2.85 $2.85(30,000)=$85,500
(.90)$85,500=$76,950 85,50076,950=$8,550
Answer: Rebate=$8,550 Net Price=$76,950
4. Another company currently orders about 6,000 hinges per month from Image Manufacturing at $3 each. Image Manufacturing's marketing manager believes this company is capable of expanding its business to 8,000 pieces per month and recommends a rebate of 17 cents per piece if they so. Rounded to the nearest tenth, what is the rebate percentage? How did you calculate the formulas? Do you think this trade discount violates fair trade laws? Why and why not?
8,000(3)=24,000 8,000(.17)=$1360
$24,0001360=$22,640 $1360/22,640=.06
.06(100)=6.0%
Answer: Rebate=$1360 Rebate Percentage=6.0%

Math/ Trade & Cash discounts  Helper, Monday, February 28, 2011 at 3:16pm
What exactly is your question?
You show work and answers for all 4 questions.
Are your answers correct?
Are you asking for someone to check your work because you don't know if the answers you have listed are correct?
You need to ask specific questions.

Math/ Trade & Cash discounts  April, Monday, February 28, 2011 at 3:37pm
Thanks for the feedback. I just want someone to be able to check my answers to see if they are correct.

Math/ Trade & Cash discounts  Helper, Monday, February 28, 2011 at 5:15pm
1. Looks right.
2. I'm not sure why you subtracted the $7000. first. The problem says 0.18 on orders of at least 22,000 units?
22,000 * 3.00 = 66,000
22,000 * 2.82 = 62,040
66,000  62,040 = 3,960 rebate
3960/66000 = 0.06 * 100 = 6% discount
3. 30,000 * 3 = 90,000
30,000 * 2.85 = 85,500
90,000  85,500 = 4500 rebate
Cash discount = 1/2% = 0.5% = 0.005
90,000 * 0.005 = 450 cash discount
90,000  4500 rebate  450 cash discount = 85,050 net cost
4. My answer is based on 8,000 units (not compared to cost based on 6000 increased to 8000 units).
8000 * 3.00 = 24,000
8000 * 2.83 = 22,640
24000  22640 = 1360 rebate
1360/24000 = 0.0567 * 100 = 5.67%

Math/ Trade & Cash discounts  April, Monday, February 28, 2011 at 5:46pm
Thank you! Why do I feel so off? I feel like I knew what I was doing, then it all went away? Thank you for teaching me!

Math/ Trade & Cash discounts  Helper, Monday, February 28, 2011 at 7:05pm
You're welcome!
I hope I'm right. :)
The problem is so wordy, so at first, I wasn't sure if more was expected.
Good luck!
Answer This Question
Related Questions
 MATH: Cash discounts / Trade discounts  This problem deals with TRADE & CASH ...
 MATH: Cash discounts / Trade discounts  This problem deals with TRADE & CASH ...
 accounting  AllAmerican Sports can purchase sneakers for $450 per dozen less ...
 Math  This problem deals with TRADE & CASH DISCOUNTS. PLEASE HELP solving some ...
 math trade discount  In addition to the regular trade discount of 25% and a ...
 Math  Fantasia Florist Shop purchases an order of imported roses with a list ...
 math  an amusement park purchased equipment for a list price for 42,000, minus ...
 math  a park purchased equipment from a manufacturer for a list price of $42,...
 math  Dents and Dings Auto Body buys paint with a list price of $29,000. If ...
 math  Dents and Dings Auto Body buys paint with a list price of $29,000. If ...
More Related Questions