Wednesday
October 1, 2014

Homework Help: Enchancing Children's Self-Esteem

Posted by toney on Saturday, October 31, 2009 at 8:51pm.

Please check to make sure my answers are correct.

1. It’s important to help children develop positive self-esteem because

A. it will help them be more successful at their careers later in life.
B. they’ll be more likely to question authority, when necessary.
C. they’ll more likely be a leader among their peers.
D. it’s fundamental to their overall behavior and happiness.

2. According to many social scientists, adolescence ends for most people

A. when the physical and intellectual changes of puberty have occurred.
B. by the time the person reaches age 20.
C. when they’re most comfortable with and have a clear understanding of who they are.
D. when they become independent from their parents.

3. Someone who has a strong ego identity

A. is confident about his or her future goals and plans.
B. only thinks of himself or herself, and rarely considers the feelings of others.
C. is comfortable with the type of person he or she is.
D. feels that he or she is worthwhile.

4. The most important reason why teachers and teacher aides should be strong leaders in the classroom
is because it

A. helps students to respect authority later in life.
B. gives students a sense of security and feeling of belonging.
C. improves students’ academic performance.
D. prevents children from misbehaving.

5. Of the following, who is the most important influence on children’s self-referent thought?

A. Friends C. Themselves
B. Teachers D. Family

6. Most often during adolescence, a child is least likely to approach which of the following for support of
his or her self-esteem?

A. A coach C. A parent
B. A friend D. A sibling

7. The most important factor in helping children to build a strong sense of self-efficacy is to

A. encourage them to do well in school.
B. show them a lot of affection during infancy.
C. increase their social interactions among peers at an early age.
D. be a loving, but firm disciplinarian.

8. What is the style of discipline in which the teacher or parent establishes rules, monitors the child’s behavior,
then enforces rules by administering appropriate punishment?

A. Democratic C. Authoritarian
B. Autocratic D. Dictatorial

9. Individuals who have high self-esteem are most likely to

A. be more creative.
B. be less popular among their peers.
C. worry about what others think about them.
D. listen rather than speak up in a group.

10. When setting guidelines or rules for children and then enforcing them, the best advice is to

A. have several discipline measures in mind for consequences of misbehavior.
B. have children help determine the rules whenever possible.
C. post the rules in the room for everyone to see.
D. give children three chances or “strikes” before taking disciplinary action

11. Of the following, which is the best example of appropriate praise given to a child?

A. “Thank you for your help today in cleaning up the classroom. You really did a great job.”
B. “You’re always so helpful. Thanks for helping me clean up the classroom today.”
C. “No wonder your mother always calls you ‘Mr. Clean.’ You’re always willing to clean up after
yourself.”
D. “What a good guy you are. I know I can always count on you to help me clean up.”

12. A good way to help boost self-esteem in a child is to

A. encourage the child to engage in competitive activities with his or her classmates.
B. ask the child to share a special talent or skill with the class.
C. share problems you’re experiencing with the child and ask for his or her help.
D. point out errors in class work or activities so he or she can make improvements.

13. To help children understand and gain respect for authority in the classroom,

A. stick to established rules whenever possible; avoid negotiation.
B. limit the amount of direct eye contact you give to students.
C. avoid being overly friendly or playful while in class.
D. allow students to display freedom of choice and independence when possible.

14. All of the following are aspects of children who may be at risk for low self-esteem except which one?

A. Children of divorced or dysfunctional families
B. Handicapped or physically disabled children
C. Learning or developmentally disabled children
D. Children from low-income families

15. Which of the following is an example of constructive criticism?

A. “The paper hat you made looks different than everyone else’s. Why is that?”
B. “Your hat is colored nicely, but you didn’t paste it together correctly. Look at Sally’s hat. Can you
paste it together in the same manner?”
C. “Making a paper hat isn’t difficult. Just take your time and it will turn out fine.”
D. “Are you having a problem making your paper hat? Why don’t you ask Sam to help you.”

16. The best “measure” that a person has achieved high self-esteem is

A. a record of strong academic performance.
B. confidence in social situations.
C. self-sufficiency.
D. strong family relationships.

17. What style of discipline promotes choice and allows children to have responsibility for their decisions?

A. Overpermissive C. Dictatorial
B. Authoritarian D. Democratic

18. It’s inappropriate for a teacher or teacher aide to

A. display appropriate affection in the classroom.
B. compare one student’s work with another.
C. joke around with students in the class.
D. write notes of appreciation to students.

19. Through his research, Dr. Stanley Coopersmith determined that a person’s “sense of self”
consists of three components. Which one of the three is identified below?

A. Personality C. Liking oneself
B. Physical appearance D. Financial wealth

20. An individual’s definition of self changes with age because

A. self-knowledge increases through a variety of experiences and relationships.
B. adults gradually learn that happiness comes both from within and from others.
C. high self-esteem depends upon the number of one’s friends.
D. maturity indicates that goals have been reached.

My Answers
1)D
2)C
3)A
4)B
5)D
6)A
7)B
8)C
9)A
10)D
11)A
12)D
13)A
14)D
15)B
16)C
17)D
18)C
19)B
20)D

Answer this Question

First Name:
School Subject:
Answer:

Related Questions

Teacher Aide; Enhancing Children's Self Esteem - Hello, could someone kindly ...
Enhancing childrend self-esteem - It's important to help children develop ...
psychology please revise - Question How accurately do you think these exercises ...
Human service - I have to explain why human service worker's uses the Rosenberg ...
7th grade health Ms. Sue please - 1. The way you view yourself overall is your ...
health - some sdvice on an essay I have to do on child development.How social ...
#2 - How are these stressors impacting Michael’s or Jennifer’s self-concepts and...
psychology revised - How accurately do you think these exercises evaluate self-...
psychology of personality - The way you see and define your self is known as ...
Psychology - Is my answer correct I said the correct answer is D Regarding ...

Search
Members