algebra
posted by Jason on .
I have a word problem in my homework that confuses me.
How long is 1 billion seconds simplified into years then months then days, etc.
Years then months then days as in xx years xx months and xx days to count to 1 billion seconds. Just one answer not an answer each for years, months and days.

well, first divide 1 billion by 3600*24*365=31536000. This is the number of seconds in one year. You will find that
1000000000/31536000=31.7097
So, now you know there are 31 whole years in that 1 billion seconds. Next you subtract that 31 years from your original 1 billion seconds.
1000000000(31*3600*24*365)= 22384000 seconds remaining.
Now, you have to find out how many months are in those 22384000 seconds you have left.
there are on average 30 days in each month, so: 3600*24*30=2592000 seconds in each month. So:
22384000/2592000=8.63
You now know that you have 8 full months in you remaining seconds.
Now, 22384000(8*30*24*3600)=1648000 seconds remaining.
There are 3600*24=86400 seconds in every day,
1648000/86400 = 19,07
So there are 19 full days in those 1648000 seconds remaining.
1648000(19*24*3600)=6400 seconds remaining.
You can easily find that this is exactly 1 hour 46 min and 40 seconds.
So in total you have: 31 years, 8 months, 19 days, 1 hour, 46 min and 40 seconds in your 1 billion seconds