Tuesday

September 23, 2014

September 23, 2014

Posted by **Anonymous** on Tuesday, November 6, 2007 at 5:59pm.

The odometer of the family car read 15951 when the driver noticed that the number was palindromic. "Curious," said the driver. "It will be a long time before that happens again." But two hours later, the odometer showed a new palindromic number. How fast was the car traveling in those two hours?

- Math -
**Ms. Sue**, Tuesday, November 6, 2007 at 6:08pmA palindromic number or word reads the same forward and backward.

Cars travel an average of 40 to 70 miles per hour. In two hours the car probably traveled between 80 and 140 miles.

Which digits can you change in 15951 to give a palindrome representing 80 to 140 miles?

What is that in mph?

If you post your answer, we'll be glad to check it.

- Math -
**Anonymous**, Tuesday, November 6, 2007 at 7:43pmWould the answer be 50 mph?

25952 - 15952=10000 divided by 2 hours?

- Math -
**Ms. Sue**, Tuesday, November 6, 2007 at 8:21pmI already told you that the car probably traveled between 80 and 140 miles in two hours. That's a long way from 10,000 miles!!!

Hint: the second digit must be 6.

- Math -
**Anonymous**, Tuesday, November 6, 2007 at 8:37pm16961

16961-15951=1010/2=51 mph?

- Math -

- Math -

- Math -
- Math -
**Anonymous**, Tuesday, November 6, 2007 at 7:31pmI have no clue!

- Math -
**Anonymous**, Tuesday, November 6, 2007 at 7:33pm25952?

- Math -
**Old Lady**, Tuesday, November 6, 2007 at 8:02pmYou have to consider that 25952 is not reasonable. A car could not travel 5,000 miles in 1 hr (10000/2). Not even a jet engine could travel that fast.

Why not try using EXCEL to create a table at various speeds and observe what you come up with.

- Math -
**anshul**, Monday, October 20, 2008 at 3:03pm110

- jpzea uhmqg -
**jpzea uhmqg**, Saturday, January 17, 2009 at 2:16amjfngp geflqa bjxzdqnf zqdnxs mocdrw evzjclpy johxm

- Math -
**Paul**, Monday, September 23, 2013 at 12:48amThe next palindromic number would be

16061 so subtract 15951 from that then divide by the 2 hours

16061-15951=110

110/2X X=55

**Answer this Question**

**Related Questions**

physics - A car is moving at 90 km/h when the driver notices an animal that is ...

Physics - A car is initially travelling at a constant speed of 20 m/s along a ...

Physics - Problem 4- Speedy car, driving at 30 m/s. The driver suddenly ...

possessive nouns - Write the noun in this sentence so it shows possession. The ...

physics - how do i solve this, i tried dividing the mass by the height, but its ...

physics - The speed limit in a school zone is 40.0 km/hr. A driver traveling at ...

Stats - When asked about their driving, 56% of students say they are better than...

physics - Suppose a car is traveling at +22.3 m/s, and the driver sees a traffic...

physics - Suppose a car is traveling at +22.3 m/s, and the driver sees a traffic...

physics - Suppose a car is traveling at +22.3 m/s, and the driver sees a traffic...